:: ZONALER

När texten är grå finns inte plantan längre i min samling, då har plantan dött eller utgått ur samlingen av andra orsaker. Jag har sparat dem i listan där jag har bilder och någon beskrivning värd att spara för mig själv.

Alberta
Enkel blomma i korallrött med vitt diffust öga
Alice of Vincennes
Enkla vita blommor med en tunn rödrosa kant.
Alpine Glow
Dubbel vit med rosa kant. Fin.
A M Mayne (Bruant)
Dubbla rödlila blommor. Skall vara en gammal starkväxande sort. 
Asarnas Freja (B.West & Fam Lundberg)
Med frö från det fantastiske pelargonförädlaren Mr Brian West, Isle of Wight, England tog Lotta och Robban Lundberg fram en serie som de kallar Asarna. Freja var fruktbarhetens och kärlekens gudinna. Blommorna är dubbelt vita med rosa kant. Som om jag skulle gilla sånt......
Läs mer om Asarna HÄR
Banstead Village (M. Cory, 2000)
Enkla blommor i olika rosa nyanser
Barbara Hines (Ken Lea)
Dubbla lite rufsiga blommor i olika nyanser rosa. En ny favorit i samlingen! En måste äga pelargon! Underbara blommor.  Härlig!
Black Country Bugle (M. Bennet)
Dubbla blommor i rödrosa med vit suddig mitt. Favorit!! Fast jag tror detta är en sport! Jag tror jag sett den riktiga BCB en gång. Och den överensstämmer inte med de sorter jag fått i blom här hemma. Jag tror vi har Debbie, en sport av BCB. 
Bravo (Miller)
Dubbla orange blommor med litet vitt öga.
Brighstone (West)
Dubbla orangeröda blommor med ljusare baksida, nästan rosenknopp.
Brocade (Holmes Miller)
Halvdubbel rosa med suddig vit mitt, väldigt lik Triumphe de Nancy. Alltså väldigt vacker. Min är något mörkare i nyansen.
Bull´s Eye 'Cherry' F1
Vackra blad med mörk medaljong som hos Meadowside Mahogany. Enkla blommor i körsbärsrött. Fröpelargon
Bull´s Eye 'Light Pink' F1
Vackra blad med mörk medaljong, se ovan. Enkla ljusrosa blommor.
Carmel (Schmidt 1947)
Enkel vit med röd tatuerad kant. 
Carousel (USA)
Dubbla lilarosa/lavendel blommor.
'Cattolica'
Enkla rödorange blommor med vit mitt. En smultron och mjölk variant som blev känd genom Veronika Wägners härliga pelargonbok. 
Celebration (Duren) USA
Dubbla orange blommor med vit mitt
Cook´s Peach Blossom
Vita halvdubbla blommor med rosa fläckar. Fina färger i full sol. Räknas ibland in bland äggskal men jag tycker inte min ser ut att höra hemma där så den får stanna kvar här i listan.
Charles Gounod
Dubbelrosa röd med stor suddig vit mitt.
Chelsea Diane (B West, 2002)
Brokbladig. Gröna med vit kant. Dubbel vitrosa blomma med mörkare rosa i kanten.
'Dalarepelargon'
Köpt från Görel. M.  Hon skriver att pelargonen kommer från Erik Andersson Färjestan. Dubbla cerise  blommor och stora blad.     
Delicate
Enkla vita blommor med den svagaste av rosa nyans längst ut mot kanten. Skir som finaste spets. En pelargon för sagorna.
Dodd´s Super Double (Caledonian Nurseries, 1954)
Dubbla rosa blommor. Stora blad och mycket kraftigt växtsätt. En klar Favorit!
Dryden (Pearson, 1899)
Enkla stora ljusröda blommor med vit mitt. Kan blomma bra på vintern om ljuset är hyfsat.
E.Dabner
Halvdubbel ljusröd med vit mitt. Fantastiskt vacker. Har varit svår för mig att odla och övervintra men jag har tjatat till mig nya sticklingarfrån Lotta och Robban Lundberg. Dabner är så snygg! Skam den som ger sig. 
Edwards Chiffon (M. Edwards) Australien
Dubbla blommor i rosa och vitt. Svag grön mot mitten.
Elin Ros Mörk
En färgstark blomma i lilarosa med litet vitt öga. Blommvillig. Växer bra.
Emperor Nicholas (Sliverlock)
Dubbla vita blommor med tunn rosa kant. En gammal sort. På Lottas och Robbans hemsida kan man läsa att "Sorten dyker upp för första gången 1847 i den franska plantfirmans Van Houttes katalog." Så här har vi en riktig ålderman. 
Enok
Dubbel mörkorange, skall vara starkväxande. Kallas också Enock i vissa listor. Ny för mig 2005
Eric´s Lady Pink
Enkla rosa blommor med stort vitt öga.
Eugenia
Dubbla täta blommor i olika rosa nyanser. Ny för mig i år. Skall växa kraftigt. En sort från bergabackens samling. Gammal Svensk sort. 
Fiat Queen 
En gammal sort som växer långsamt men som skall bli storväxt. Rödorange blommor.  Håller tummarna att den klarar sig och växer på bra. Min undran är ju bara om denna verkligen är rätt namnad som Fiat Queen. Jag tror inte det. Antagligen bara Fiat!
Flowerfield
Enkla cinnoberröda blommor med suddig vit mitt
Fortune (Miller)
Dubbel vit med rosa och aprikos inslag, räknas ibland in bland äggskalspelargonerna. Men det tycker inte jag stämmer när jag ser hur min ser ut.
Fraicheur Beauty
Halvdubbla vita blommor med en rosa kant. Vacker. Vackrast färg i sol förståss, gillar den skarpt. Försvann ur samlingen ett tag men nu är den ett måste att ha med!
Gazelle
Storvuxen med vackra blad i olika gröna nyanser, ljusa stammar. Enkla laxrosa blommor som inte är intressanta tycker jag eftersom bladverket är så vackert i sig!
Happy Thought (Lynes of Warwick, 1877)
Enkla röda blommor, stor fjärilsmarkering på bladen. Nämns också som A Happy Thought.
Heliga Birgitta
Enkla rent vita blommor på långa stjälkar. Så vacker. På Pelargonforumet står så här "Pelargonen kommer från Veronica Wägners samling. Det är en pelargon som härstammar från Lohärad i Roslagen. Finsta förknippas med den Heliga Birgitta och när 700-årsjubiléet firades så fick den vita pelargonen stå på turistbyrån i Finsta och den var med på den stora jubileumsmiddagen i oktober. " Se även bild HÄR!
Highfield´s Attracta (K. Gamble, 1972)
Dubbla rosa blommor med mörkare mitt och ytterkanter.
Highfield´s Ballerina ( K Gamble, 1986)
Dubbla  röda blommor så täta att det nästan ger intryck av  en rosenknopp.
Highfield´s Vogue ( K. Gamble, 1977)
Stora enkla rödrosa blommor med ett vitt öga.
'Hököpinge' Smultron och Mjölk
Denna sort vet jag inget om . Köpte i Örebro på Rosornas dag, lappen i krukan säger Hököpinge. Mycket fin cerise rosa med vitt öga. Måste äga tänkte jag och köpte plantan. 
Josephine
Enkel rödorange med vitt öga.
Joy (Holmes Miller)
Dubbel vit med rosa och aprikos inslag. Fin!
Katalina
Enkla röda blommor på högrest planta. Enligt vad jag läst skall denna sort ha kommit från Spanien till Sverige runt 1890.
Kath Peat (Peat)
Dubbla blommor i olika rosa och aprikos nyans. Den här pelargonen har jag inte egentligen, den har jag gett till Lotta och Robban Lundberg. Insåg att den var för ovanlig för att stå här hemma och dö under vintern så den fick flytta. Hon ses också heta Kathleen Peat i vissa listor. Jag har försökt odla den själv här hemma en gång till utan att lyckats. Jag får tänka att jag haft den en gång i alla fall.
Kingswood
Enkla rödrosa blommor med stort vitt öga, smultron och mjölk typ.
Lady Alice of Valencia
Halvdubbel röd med vit diffus mitt. En av de finaste sorterna jag har, Favorit!
Lady of Spain
Enkel blomma av smultron och mjölk typ. Stort vitt öga.
Lady Warwick
Enkla vita blommor med rosaröd ton i kanten. Pelargonen som var försvunnen i Europa, hittades och köptes in av Swanland Nurseries, England av Jill Finn´s Nursery i Woolagong, Australien. Den är mycket fin. 
'Lidemark'
Storvuxen med dubbla blommor i rosarött. Namnet är från en plats i Danmark där mannen bor som gett denna sort till plantskolan. Antagligen en turistpelargon. Plantskolan har en planta som kallades 'Lanzarote' också som är väldigt lik den här sa dom. Härlig tyckte jag och köpte ett skott. Storvuxen med lite tandade blad. Påminner en del om Dodd´s Super Double till växtsättet. Fina glansiga och stooora blad!
Lord Kybo
Stora runda röda blommor med suddigt vitt öga. Större blommor än Dryden annars ganska lika. En favorit!!
sel Ludwigsburger Flair
Som jag hittade i en Handelsträdgård och föll för som en fura! Dubbla vitgröna blommor med rosa mitt, mörknar något i solen. Glansiga gröna fina blad. En pärla!
Mallorca/Kanarielpelargon
En pelargon med vanliga zonal blad men med en stjärnas blommor! När jag fick se den kände jag ett stort behov av att få äga den. Nu har jag flera ex så jag är säker på att någon skall klara sig. Denna sort är mycket spännande tycker jag. Namnförvirringen är dessvärre total och den säljs under flera namn. De två jag har i listan men har även sett 'Swiss Star'. 
Maureen (B Hodinott)
Dubbla blommor i laxrosa. Trevliga blad med en mörk kant längst ut vid kanten. Ger ett lustigt intryck så därför ville jag ha den.
Meadowside Fancy (J. Colley, 1997)
Dubbla vita blommor med rosa inslag. Gyllene blad. 
Meadowside Mahogany (J. Colley, 1997)
Mörk sköld på bladen, bara en tunn grön kant ytterst, enkla rödorange blommor. Den här sorten har jag för bladen skull, inte blommorna. Jag tycker den är så fin!
Mr Wren (Conn) USA
En klassiker! Tegelröd med vit kant runt varje kronblad. Intressant! Hittades i en trädgård i Kalifonien, USA av Conn hos "Mr Wren"
Mrs Herbert
Dubbel bit med aprikosrosa skiftningar, mycket söt! Det korrekta namnet tror jag skall vara Mrs E Herbert.
Mrs Pollock (1858)
Vackra trefärgade blad i gult, rött och grönt. Enkla orangeröda blommor. En riktigt gammal klassiker!
Mrs Taerrant
Dubbla rosa blommor med mörkrosa inslag. Gammal sort.
Naomi (Madge Hodgson)
Hybrid. Dubbla orangerosa blommor, blad med mörk zon. Vacker i sol. Regntålig. 
Nevesta
Dubbel rosa, kronbladen lite vridna. En vacker sort som jag inte gärna vill vara utan.
New Life (Henderson, 1869)
Kallas också Single New Life. Enkla röda blommor med vita streck eller tvärt om hur man nu vill se det :0) En vacker och gammal sort som gärna sportar till en rosa "Phlox New Life" med mörkare öga.
Norrland
Kallas också Tierpspelargon och Dala pelargon. Kärt barn har många namn. Annorlunda blad och blommor, liknar ingen annan. Stora dubbla rosa blomställningar, kan nästan klassas in under rosenknopp. Jag har svårt med odlingen av denna, torkar i bladen, växer dåligt osv, men jag ger aldrig upp. Den är så fantastiskt fin!
Odensjö Lynn Palmer (Odensjö Handelsträdgård) Sverige
Dubbla vita blommor med rosa nyanser.
Odensjö Sound Of Silence (Odensjö Handelsträdgård) Sverige
Dubbel vit, säljs som rosenknoppspelargon.
Oxarv
Gammal svensk sort. Enkel blomma i olika rosa varianter. En fin sort tycker jag. Och erfarenheten än så länge är att den är tålig. Passar bra hemma hos mig.
PAC Antik Pink ( Elsner) Tyskland
Enkla rosa blommor med litet vitt öga. En sk spalje pelargon. Har bara haft Violet förr om åren, testar Pink år 2005.
PAC Antik Violet (Elsner) Tyskland
Enkla starkt rosavioletta blommor. En sk spalje pelargon, skall växa högt och bli stor. Jag har köpt skott som inte vuxit alls och en stor för att få se den i sin prakt när den verkligen blivit så stor! Mörk medaljong på bladet.
Paris
Stora rödrosa blommor med suddig vit mitt. En mycket vacker smultron och mjölk variant. Utan tvekan en av de vackraste Smultron och Mjölk varianter jag sett! Ny Favorit!
Peach Delight
Halvdubbla blommor i varierande laxrosa toner
Pink Dahlia Flowered
Dubbla blommor i olika nyanser av rosa. Trevlig blomma men seg att få att växa tycker jag.
Platinum (Shady Hill)
Enkla laxrosa blommor. Grågröna blad med tunn vit ytterkant. Skall växta sig stor, en sk spaljepelargon. Det visar sig väl om det blir så här hemma. En sport av  Frank Headley.
Pretty Petticoat
Halvdubbla vita blommor med rosa kant. Så vacker så vacker. Ett måste i varje pelargon hem.
'Risels Kanariepelargon'
Storväxt pelargon som i blomman påminner om "Norrland". Stora blad. 
Röda Nejlikan
Enla röda blommor och som namnet säger, nejlikeblommande. Den enda sådana jag har.
Shimmer (Miller, 1958)
Dubbla aprikosfärgade blommor med vit mitt
Sikeå
Dubbla rosa blommor. Gammal svensk sort. Sägs komma från en by utanför Bygdeå, Norrland. Skall vara storväxt och blomvillig. Ganska ny hos mig så det är väl bara at testa.
Silver Celebration
Halvdubbel vit med rödrosa kant. Mycket snygg!
Sister Henry
Mycker dubbla blommor, nästan som en rosenknopp. Och dom är ju jag svar för.
Smultron och Mjölk, från Rockdala
Enkla röda blommor med vitt öga.
Smultron och Mjölk, Korfu
Enkla röda blommor med vit mitt. Storväxt. (Från Bergabacken, ursprungligen)
Smultron och Mjölk Ljus
Enkla  runda röda blommor med stor suddig vit mitt. (Från Bergabacken.)
Staplegrove Fancy (Case, England ca 1905?)
Enkla vita blommor med rödrosa kant som drar sig mot mitten. Ljusa blad utan zon.
Stilleryd
Enkla till halvdubbla laxrosa blommor, storväxt gammal svensk sort.
Strawberry Ice
Dubbla korall/rosa blommor med lite ljusare baksida. Ganska söt. Fin form på blommorna. Räknas som dvärg på vissa listor.
Susan Baldwin
Enkel blomma. Ganska liten. Svårbeskriven färg. Korall/orange ? med lite vitt öga. Lite fröpelargon känsla. Sådär tycker jag.
Susanne Screen (M. Bennet)
Enkla vita blommor med rosa kant, så fiiin! Förr kallade jag henne Susan Screen men jag har förstått att det är fel, Susanne skall det tydligen vara. Så får det bli. Lite envis hos mig, men vacker! Så då får hon vara hur hon vill......
Sweet Jess ( Madge Hodginson)
Dubbla rosa blommor, nästan rosenknopp. Bladen har en mörk medaljong.
Toscana Hero
Enkla starkt cerise färgade blommor, ljusare rosa kant och lite vitt öga. Oerhört lysande färg! Läckert.
Topeka
Helt okänd sort för mig. Enligt beskrivningen dubbel vit med aprikos/rosa mitt. Ny för mig 2005. En av de för mig okända jag brukar köpa varje år när jag vill testa något nytt. Beskrivningen låter trevlig i alla fall.
Tornedalen
En dubbel vit med svaga rosa inslag i sol. Räknas till en av de gamla svenska.
Triomphe de Nancy (1894)
Halvdubbla rosa blommor med suddig vit mitt. Mycket fin.
Warrenorth Coral (A.Simmons)
Vackert färgad brokbladig med korallfärgade blommor, de går ton i ton. Svårodlad! Tål inte torka, inte fukt inte för mycket sol osv. Inte hos mig i alla fall, men skam den som ger sig!
White Splash
Enkla till halvdubbla vita blommor med rosa fläck på varje kronblad. Namnas också Americana White Splash. Här syns det mycket väl att hängande pelargoner ligger i arvsmassan! Både i blomman och speciellt i bladen. Glansiga och tjocka. 
Winford Festival ( R. Newberry, 1989)
Enkla orangeröda blommor med stor suddig vit mitt.
Yvonne
Enkla röda blommor med stor suddig vit mitt. En favorit!

:: MINIATYRER :: DVÄRGAR :: ZONALER ::FÅGELÄGG :: ROSENKNOPP :: STJÄRN MFL :: ARTER

 

 

TILLBAKA


 


MÄNNISKOR :: KATTER :: BLOMMOR :: TRÄDGÅRD  :: LÄNKAR ::  MR SANDERS ::  MAIL :: INDEX