:: EN BABY PÅ SPORTEN ::

Inte allt för sällan så muterar vissa pelargoner och en vanlig zonal pelargon får plötsligt ett skott ser annorlunda ut än resten av plantan, exempelvis brokiga blad.
Pelargonen "Sportar" som man säger. 
En sport uppstår genom att en mutation sker vid det nya skottets tillväxtpunkt och så kan en ny vacker pelargon vara född.
Ibland är det nya skottet vackrare och livskraftigare än originalet som sportat. Ibland klarar sig skottet inte utan som moderplanta och tynar bort om man tar bort bort det. 
Ett exempel på det är när skottet blir helt vitt, ingen klorofyll alls och plantan kan helt enkelt inte klara sig utan näringen från modern.I tidiga pelargonförökningen kunde man utnyttja dessa sporter för att få fram nya spännande sorter. En enkel zonal pelargon "sportade" till en dubbel och genom att korsa en enkel zonal med den nya dubbla kunde förädlingen gå framåt.
En enkel vit korsades med en dubbel röd och den första dubbla vita zonal pelargonen var ett faktum.
Tacka sporten för det.

Baby Brocade Sport


En sort som haft benägenhet att sporta kan man läsa om i Karin Martinssons utmärkta bok "Pelargoner-Kulturarv i kruka".
"Vesuvius" (Smith, England 1868) var den mest sålda röda pelargonen i svenska handelträdgårdar under 1880- och 1890- talet, men den försvann ur handeln efter sekelskiftet. 
Denna sort sportade gärna och har bland annat gett upphov till sorterna "New Life" och "Red Black Vesuvius", (Cannell, England 1889) 
Den sistnämnda anses av många vara en av stam mödrarna till vår tids  trevliga miniatyrer. 
Den har mörkt bladverk och enkla mörkt röda blommor,  plantan är mycket liten och nätt.

 


En annan pelargon som har tendens att sporta är Baby Brocade, en personlig favorit bland miniatyrerna. Den sportar så ofta att det idag är sporten som säljs som Baby Brocade och den riktiga Baby Brocade syns bara i handel vid ett fåtal tillfällen. Båda är jättevackra förståss men kanske originalet är strået vassare.

Här till höger har jag fotograferat dem intill varandra. Storleken på plantan har bara med ålder att göra, den minsta plantan till höger är den vackra sporten som skall kallas baby Brocade Sport och den något större till vänster med ljusare blommor är den riktiga Baby Brocade. Vill man ha den äkta Baby Brocade så måste man bryta bort den mörka "sporten" annars tar den över.

Tyvärr så dog min riktiga Baby Brocade  på våren 2005 så jag har bara sporten kvar. När man skall beställa från utländska firmor är det tyvärr ofta Baby Brocade Sport som kommer hem. Tyska Stegmaier Gartenbau skall visst ha den rätta har jag hört på omvägar men jag har aldrig beställt därifrån så jag vet inte.

Mer att läsa om denna Baby på Sporten, och andra sporter kan man göra i Fay Brawners utmärkta bok "Geraniums - The Complete Encyclopedia" På sidan 44 tar hon upp begreppet sportande pelargoner.
Och i boken 1001 Pelargoniums av Hazel Key under kapitlet miniatyrer, sidan 134 finns en bra bild på den äkta Baby Brocade.
Baby Brocade (den ljusa) och
Baby Brocade Sport (den mörka)

 

TILLBAKA

 

 

 


 


MÄNNISKOR :: KATTER :: BLOMMOR :: TRÄDGÅRD  :: LÄNKAR ::  MR SANDERS ::  MAIL :: INDEX