Nerikes Kattklubb har en medlemstidning som heter Kattögat. 
Där skrev jag och presenterade min lilla Galax! Det blev som följer!


 

GALAXER I MINA BRAXER SA KAPEN ZOOM
eller
Den Fläckige Terroristen!


FOTO: Laila Segerqvist

I något sammanhang har jag läst att perserkatten är en stillsam katt som med stort lugn följer omvärden med nyfiken blick. 
I katalogen för Skandinavian Winner Show beskrivs rasen 
”Persern är en mycket lugn och vänlig katt” och lite längre ner 
”Den är lugn, tillgiven och tar hela tillvaron med ro” 

Tillgiven må vara hänt och visst håller jag med om vänlig, men lugn, två gånger till och med??

De personer som väljer att så målande tala om den lugna persern har utan tvekan aldrig mött Galaxen, den fläckige terroristen.

Galaxen är en Brunsköldpaddsmaskad coulourpoint hona från Örebro. Hon var en ångvält redan som mycket liten katt och när vi fick hem henne vid 12 veckors ålder blev vi minsann varse om att ”lugn, tillgiven och tar hela tillvaron med ro” måste vara veckans skämt!

Denna dam lyckades försvinna helt och hållet första veckan hos oss för att sedan yrvaket titta fram under badrumsskåpet. Sambon hade då rusat hem från jobbet för att hjälpa mig leta efter en förvunnen katt. 

Galaxen såg snart till att alla dukar drogs ner på golvet och mattorna reducerades av oss till två sedan vi tröttnat på att alltid hitta en matthög innanför dörren när vi kom hem från jobbet. Allt som går att ta ner på golvet kommer ner på golvet. Till Galaxens lycka hittade jag därför alla mina vitaminpiller strödda över hela köksgolvet tidigt en morgon. För att sedan gå ut och hämta morgontidningen och när jag kom in hitta ostsmörgåsen under köksbordet. Behöver jag nämna att det då saknades både ost och smör?

En annan morgon flög jag i taket för då gick klockradion igång klockan fyra. Galaxen höll på att studera klockradion lite närmare och hittade massor med knappar att gå på.  En helg förstod jag inte vad det var som lät men jodå Galaxen igen. Den här gången hade hon lyckats öppna garderobsdörren, hittat en gammal pälskrage försedd jacka som jag hade när jag var ca 3 år. Den tog hon ut och dödade på en gång! Sedan släpade hon omkring på bytet, en tung fodrad jacka på en lite katt! Bara Galaxen gör sådant! (Att klockan var fem på morgonen tog hon ingen hänsyn till eftersom var hon vaken kunde hela huset lika väl vara det också!)

Liten och liten förresten. Galaxen har med tiden blivit en riktigt kraftig bit och det betyder att hennes förmåga att orka och att dyka upp på de mest omöjliga platser ökat drastiskt.

Hon hoppar gladeligen upp på datorns tangentbord så det startar både det ena och andra på skärmen. Hon hoppar också upp på bänkar, hyllor och annat högt för att släpa med sig det som går därifrån. 

Blomkrukor i fönstren står inte säkra och en lampan i fönstret har åkt i golvet vid ett flertal tillfällen då hon försökt fånga skatorna på gårdsplanen utanför. Hon har faktiskt lyckats fånga en fågel också fast hon är innekatt. En stackars talgoxe som förvirrat sig in på verandan fick sätta livet till då Galaxen gick på jakt. Tyvärr hann Galaxen smaka lite på fågeln också så oj vad hon blev dålig i magen!

Hon retar gallfeber på den äldsta katten i huset, Tasja. I början räckte det med småsaker för att få Tasja riktigt arg. Nu har Tasja vant sig så Galaxen får helt enkelt hitta på nya sattyg för att nå sina mål. Nu vaktar hon Tasjas steg i vardagsrummet och när Tasja klättrar upp på klätterställningen som finns där och lägger sig högst upp då vaknar den fläckige terroristen till liv. Smyger på, klättrar upp och lägger sig på avsatsen strax under Tasja. Nu kommer Tasja inte ner och hennes svans blir den bästa leksak! Tasja blir jätte arg och Galaxen jätte lycklig. Detta händer ofta och det har hänt att Tasja handlöst slänger sig ner mot byrån långt ner vid golvet för att slippa röra vid samma avsats som Galaxen ligger på.

Hur detta skall gå i jul vågar jag knappast tänka på! Vad månde denna katt göra med julpynt, glitter och julgran. Huvaligen. Förstå vad mycket som går att ha i golvet under juletid här hemma och vad många juldukar som kan dras ner. Jag tror hon redan har börjat planera för stordåd! 

Galaxen ja, hon heter egentligen Luddbollen´s Andromeda och Andromeda blir ju automatiskt Galaxen eller hur? Att gammelmormor heter UFO gör ju saken bara bättre. Ibland tar vi helt enkelt bort ax så hon får heta Galen för det är ett mycket träffande ord på den unga damen.

Hon är en stor personlighet långt ut i tass spetsarna det är nog därför vi tycker så mycket om henne! Hon har på sitt sätt mer personlighet än alla de andra katterna här hemma tillsammans och det vill inte säga lite!!! Hon blev domarens charmigaste katt på Klubbmästerskapet i Örebro 1999 och det priset var jag riktigt stolt över, det var inte bara jag som förstått att den fläckiga terroristen i hemlighet är Sveriges största charmtroll!

 

TILLBAKA


 

 


MÄNNISKOR :: KATTER :: BLOMMOR :: TRÄDGÅRD  :: LÄNKAR ::  MR SANDERS ::  MAIL :: INDEX