Min första Hoya fick jag i arton års present av min kompis Annika. 
En Hoya bella, men det visste jag förståss inte då. Hon kallade den porslinsblomma, men det sa mig ingenting. När det lilla skottet började blomma så förstod jag varför den kallades porslinsblomma!
 Den var så bedårande söt och jag blev helt såld! 
Jag hade den plantan i många år med den dog för några år sedan nu.
Mitt intresse för växter blev större när jag flyttade hemifrån och intresset blev ett samlande. 
Jag upptäckte Saint Paulior. I samma veva kom den underbara boken "Blommor Besvarad Kärlek" av Nina och Tord Hubert, för första gången fick jag se Hoya imperialis på bild! 
Nu var odjuret väckt!

Genom Saint Paulia samlandet kom jag i kontakt med andra Hoya samlare, fick köpa lite nya ovanliga hoyor som inte fanns i handeln. Samlandet fick grepp om mig. 
Jag var med när Svenska Hoya Sällskapet bildades och hade en period när samlandet av hoyor var min enda stora hobby. 
Sedan fick jag åka på min första Trädgårdsmässa i Sollentuna, jag upptäckte Fuchsian! 
Och något år senare pelargoner. Hoyan fick konkurrens. Svår konkurrens. 
Pelargonen blev ett gift som helt tog över intresset, hoyorna levde ett bortglömt liv i mina fönster men flera klarade sig ändå. Intresset för hoyorna fanns i bakgrunden och poppade bara upp vid enstaka tillfällen, men dessa överlevare i fönstren som envist växte och blommade trots total avsaknad av skötsel gör att jag aldrig riktigt slutar vara hoya samlare, även om jag själv tror att så fanatisk som jag var de först åren blir jag nog aldrig igen. 
En gammal trokänare är Hoya acuta "green", den skall tydligen heta verticillata "green" idag men min planta har överlevt så många sorger och bedrövelser med acuta namnet att jag har svårt att kalla den vid nya rätta namn, acuta duger bra som tilltalsnamn i vår vardag här hemma. 
Plötsligt doftar något i vardagsrummet och jag vet att nu blommar "Den gröna".
Hoya intresset går som sagt upp och ner, många plantor dör under mina "icke hoya" perioder men idag kan man med lite letande få fatt på nya skott, det var mycket svårare förr. Idag finns tom stora exemplar i blomsteraffärerna av sorter jag bara drömmde om i mitt tidiga hoya samlande, det är kul att stöta på Hoya kerri eller Hoya mindorensis i stora exemplar. På det viset, med lite tur, behöver man inte vänta så länge på de första magiska blommorna, med en underbar doft som sprider sig  huset och med blommor som ser ut som om de var gjorda av finaste porslin!
HOYA IMPERIALIS Lindley

En storvuxen hoya, 
stora lätt vågiga blad ,
varje enskild blomma är mellan 7-9 cm!
Hoya imperialis kommer från Malaysia 
och Filipinerna,
den beskrevs första gången 1846

 

 
 
 
 

HOYA BELLA Hooker

 

 

 

 :: HOYOR ::

 

 


 MÄNNISKOR :: KATTER :: BLOMMOR :: TRÄDGÅRD  :: LÄNKAR ::  MR SANDERS ::  MAIL :: INDEX