:: HOYA CV. MATHILDE ::

Jag vet inte riktigt när jag första gången hörde talas om Hoya cv. Mathilde. En hybrid som är framtagen av Emilio Begine i Belgien. När den kom fram var mitt intresse för Hoyor på lägsta nivån och nya Hoyor fanns inte på min näthinna. Men när jag väl hade fått se en bild av den och läst lite om den insåg jag att detta är ytterligare en hoya jag bara måste äga! 
Hoya cv. Mathilde är en härlig kombination av två trevliga Hoyor, den gamla mormors hoyan Hoya carnosa och den fullkomligt underbara Hoya serpens.
I Svenska Hoya sällskapet medelmstidning Hoyatelegrafen Nr3, 2005 kan man läsa om Hoya cv, Mathilde, pappa Hoya serpens och kusinen/systern Hoya cv. Chouke.


Bladet på Hoya cv.Mathilde


Om man korsar två hoyor så är, antar jag,  förhoppningen att den nya hybriden tar det bästa från sina båda föräldrar! Det kan man sannerligen säga att Hoya cv. Mathilde har gjort. 
De vackra bladen har pappa serpens litenhet och mamma carnosas glansighet.
Bladen har fina silverstänk över hela bladen och detta gör att jag som gillar vackra Hoya blad är helt såld!

 Emilio Bergine skriver själv i artilkeln i Hoya telegrafen att han hade både Hoya serpens och Hoya carnosa i blom 1994 och så upptäckte han en frökapsel på Hoya carnosa, han trodde inte på en korsning då eftersom han tidigare sått andra hoya frön och fått identiska fröplantor som plantan frökapseln kom ifrån. I Januari 1995 öppnade sig frökapsen och fröerna samlades in och såddes.
I juni 1997 fanns två fröplantor kvar och Emilio Begine förvånades över att bladen inte växte och blev lika stora som hos mamman.
Han gav de nya plantorna namnet Hoya carnosa* serpens och olika kultivar nummer. BE23 och BE24. Under 2003 fick de nya plantorna namnen de bär idag. Mathilde efter en av landets prinsessor och Chouke till minne av Emilio Begines nyligen bortgångne hustru.

 

Min Hoya cv. Mathilde inköptes våren 2006 på Älvsjömässan.
100kr fär sex blad. Jag tvekade inte ett ögonblick.
Denna planta måste jag ha!
Den är inte stor än min cv. Mathilde, men den som väntat på något gott....

 

Min tumme och Hoya cv. Mathildes blad. Det är dessa små nätta blad som gör denna planta så rar tycker jag. Blommorna kommer att dröja många år men bilder jag sett visar stora blomklasar större än bladet själva, i en fin kombination av pappa serpens och mamma carnosa. Tydligen är den lika blomvillig som mamma carnosa när den väl nått blombar storlek, och visst skall det bli kul att få se, men dessa blad gör detta till en attraktiv planta även utan blommor!
Kusinen/systern Hoya cv. Chouke har lite större blad, och är lite mindre fläckiga i bladen. Och om jag förstått saken rätt har den i dagsläget inte fått lika stor spridning som cv. Mathilde.

 


 
Pappa Hoya serpens Hooker.
Publicerad i Flora of British India4 (1833) av J.D Hooker. Hoya serpens växer i Himalaya, namnet betyder krypande och syftar på växtstättet, man ser den för det mesta till salu som ampel.
Bladen är mycket rara, runda och lite ludna, blommorna är vackra ludna, lite grönvita.
Detta är en hoya som trivs svalt!
Det är inte helt ovanligt att det dyker upp frökaplar på Hoya serpens i hemma odlandet, även om jag inte ens nått vanlig blommning hemma hos mig!

 

LÄs mer om Hoya cv. Mathilde och Hoya cv. Chouke på Svenska Hoyasällskapet HÄR!
Där finns bilder på blommorna och hela artikeln skriven av Emilio Begine, Belgien.
En spännande historia om en underbar hoyas start i livet.

 

 

 

:: HOYOR ::

 


 


MÄNNISKOR :: KATTER :: BLOMMOR :: TRÄDGÅRD  :: LÄNKAR ::  MR SANDERS ::  MAIL :: INDEX